Forum Koło Naukowe Kultury Japońskiej Strona Główna Koło Naukowe Kultury Japońskiej
a(no)nimowi pożeracze sushi
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wiwat Japonia i Ogólnopolski Festiwal Sushi 2010

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Koło Naukowe Kultury Japońskiej Strona Główna -> Wydarzenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kayassine
Admiś



Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 735
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 10:39, 08 Sie 2010    Temat postu: Wiwat Japonia i Ogólnopolski Festiwal Sushi 2010

Czas trwania: 9 października 2010 - 10 października 2010
Miejsce: Warszawa, Pałac Zamoyskich, ul. Foksal 2
Organizator: Warszawskie Centrum Promocji
ul. Ogrodowa 49 A lok. 30, 00-873 Warszawa
Tel.: +48 22 403 91 78, Fax: +48 22 403 91 79


WIWAT JAPONIA

Ideą projektu WIWAT Japonia jest zaznajomienie polskich konsumentów z produktami oraz usługami jakie oferują im oryginalne i najlepsze japońskie marki.

Zapraszamy do współpracy wszystkie firmy japońskie o różnorodnym asortymencie, funkcjonujące na polskim rynku. Jest to doskonała okazja do zaprezentowania swojej oferty, szczególnie przy okazji tak przyjemnego eventu jakim jest WIWAT Japonia i Ogólnopolski Festiwal Sushi.

OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL SUSHI

Nie sposób się nie zgodzić, iż w ostatnim czasie zapanowała swoista moda na sushi. Ta Japońska potrawa w błyskawicznym tempie opanowuje kolejne państwa i miasta. Obecnie istnieje wiele rodzajów sushi, które stają się często miniaturowymi dziełami sztuki.

Dla Japończyków sushi jest nie tylko jedzeniem, ale stylem życia, połączonym z filozofią zdrowego żywienia. Dla Europejczyków zaś, stało się elementem pewnego kulinarnego snobizmu - mody. Na szczęście, bardzo zdrowej mody.

WYSTAWCY/ODBIORCY

Każdy z dwóch dni eventu będzie dniem przeznaczonym dla specjalistów oraz klientów indywidualnych. Przewidujemy, że imprezę odwiedzi około trzech - czterech tysięcy osób.

Komunikację imprezy zaczynamy 28 września 2010 konferencją prasową w CH Arkadia, podczas której dziennikarze będą mieli okazję podziwiać BODY SUSHI.

Do udziału zapraszamy:

firmy japońskie o różnorodnym asortymencie: telewizory, samochody, telefony, aparaty fotograficzne i wiele in.
restauracje i bary sushi
profesjonalistów z branży gastronomicznej
firmy z akcesoriami gastronomicznymi, półproduktami do sushi i innymi
KONKURSY I PLEBISCYTY

W trakcie dwóch dni Festiwalu przeprowadzone zostaną liczne konkursy i plebiscyty przeznaczone dla jego uczestników:

Plebiscyt na najlepszą restaurację sushi
Plebiscyt - najbardziej znany japoński produkt w Polsce
Konkurs robienia sushi
Plebiscyt na najlepszą restaurację sushi
The Best Polish Sushi Restaurant 2010

Każda z restauracji sushi biorąca udział w Festiwalu, może być uczestnikiem plebiscytu. Podczas drugiego dnia festiwalu Sushimasterzy będą przygotowywali, na specjalnie przygotowanej scenie, sushi - wizytówki swoich firm. Efekty ich pracy będą oceniane przez jury złożone z największych polskich i zagranicznych specjalistów.

W jury zasiądą m.in.:

Ryszard Dymny - Prezes firmy Kuchnie Świata
Dariusz Richter - specjalista ds. kuchni japońskiej w Kuchniach Świata, wybitny fachowiec kuchni i kultury japońskiej
reprezentant Ambasady Japońskiej
Tomasz Szymankiewicz - znany polski Sushimaster, szef kuchni z wieloletnim stażem zawodowym
Iwona Byra - redaktor naczelna portalu Horeca.pl i magazynu Horeca
Bogusław Oryszczak - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników

Plebiscyt - najbardziej znany japoński produkt w Polsce

Głosowanie na najbardziej znaną japońską markę będzie odbywało się w trakcie dwóch dni Festiwalu. Wszyscy odwiedzający event, będą mieli możliwość oddania swojego głosu.

Na firmy biorące udział w plebiscycie czekają liczne wyróżnienia i certyfikaty.

Również spośród osób głosujących wylosujemy osobę, którą nagrodzimy prezentem przygotowanym przez jednego z wystawców.

Konkurs robienia sushi

Potrawy konkursowe oceniane będą pod względem smaku, skomponowanych składników i walorów estetycznych. Wygrana restauracja otrzyma prestiżowy tytuł The Best Polish Sushi Restaurant 2010 przyznany przez największe autorytety i specjalistów z tej branży.

PROGRAM FESTIWALU:

pokaz kazari sushi przygotowany przez sushimanów z Akademii Sushi
darmowe szkolenie sushi -"Sushi - Zrób to sam"
nauka jedzenia pałeczkami
darmowe szkolenia dla fachowców + prezenty:
'Towaroznawstwo dot. Żywności japońskiej' 'Wszystko o ryżu i sosie sojowym'
'Ryby-owoce morza-sushi'
prezentacja drzewek japońskich
prezentacja i zabiegi masażu japońskiego SHIATSU i akupresury
pokaz sztuki walk japońskich
prezentacja mieczy samurajskich
pokaz tańców japońskich
warsztaty kaligrafii
pokaz parzenia herbaty
wystawa fotograficzna 'Japonia w obiektywie'
warsztaty forotgrafii jedzenia
pokazy filmów anime
karaoke
sztuka origami
SUSHI - ZRÓB TO SAM

Program szkolenia:

Wprowadzenie - specyfika kuchni japońskiej, porównanie do innych kuchni wschodnich, zasady japońskiej sztuki kulinarnej
Sushi dziś, wczoraj i jutro
Dokładne omówienie surowców z uwzględnieniem lokalnych zamienników
Przygotowanie surowców i składników przetworzonych
Pokaz przygotowywania sushi (Nigiri, Hosomaki, Futomaki, Uramaki, Temaki, Temari, Gunkan, Inari, Chirashi) - Trening uczestników
Komponowanie zestawów Sushi
Dobre maniery przy japońskim stole
Degustacja
Konkurs na najlepszego sushimastera - amatora
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kayassine
Admiś



Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 735
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 14:52, 22 Wrz 2010    Temat postu:

Wiwat Japonia i Ogólnopolski Festiwal Sushi
9 i 10 października 2010, g. 11-17, Warszawa

w programie:

prezentacje najlepszych restauracji sushi, degustacje kuchni japońskiej, asortyment do sushi, degustacje japońskich alkoholi, pokazy nowiknek motoryzacyjnych i technologicznych, strefa Karaoke, PlayStation dla każdego, Gra w GOLFA na świeżym powietrzu, ekspozycje japońskich elementów dekoracji wnętrz, zabawki i gadżety prosto z Japonii, ekspozycje i wystawy z Kraju Kwitnącej Wiśni i wiele wiele innych!!!

9 października 2010, SCENA:

11.30 – 12.00 WARSZTATY ROBIENIA SUSHI (warsztaty na zapisy)
12.10 – 12.50 POKAZ KAZARI SUSHI
13.00 – 14.00 SMAKI JAPONI W OBIEKTYWIE (warsztaty fotograficzne)
14.00 – 15.00 STYLIZACJE JAPOŃSKIE
15.00 – 15.30 POKAZ PARZENIA HERBATY
15.30 – 16.15 KURS MALOWANIA ANIME
16.15 – 16.40 POKAZY WALK SAMURAJSKICH
16.40 – 17.10 WARSZTATY ROBIENIA SUSHI (warsztaty na zapisy)

WARSZTATY ZAMKNIĘTE (na zapisy):
12.30 – 13.30 ALKOHOLE JAPOŃSKIE – SPECYFIKA I HISTORIA ZASTOSOWANIA
13.30 – 14.30 SUROWCE STOSOWANE W SUSHI
15.00 – 16.00 DLA MŁODYCH ADEPTÓW SUSHI HISTORIA SUSHI

10 października 2010, SCENA:

11.10 – 11.40 WARSZTATY ROBIENIA SUSHI (warsztaty na zapisy)
12.00 – 15.00 KONKURS THE BEST SUSHI RESTAURANT
I ETAP 12.00 – 13.00
II ETAP 13.20 – 14.10
III ETAP 14.10 – 14.50
15.15 – 15.30 ROZDANIE NAGRÓD
15.30 – 16.00 MINI RECITAL PIOSENKI JAPOŃSKIEJ
16.00 -16.30 ROZSTRZYGNIĘCIE KONKURSU THE BEST JAPAN BRAND

SZCZEGÓŁY NA
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Koło Naukowe Kultury Japońskiej Strona Główna -> Wydarzenia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin