Forum Koło Naukowe Kultury Japońskiej Strona Główna Koło Naukowe Kultury Japońskiej
a(no)nimowi pożeracze sushi
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Szkolenie kulinarne "Czas Sushi" (27.06.2007)
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Koło Naukowe Kultury Japońskiej Strona Główna -> Wydarzenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kayassine
Admiś



Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 735
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 16:54, 05 Cze 2007    Temat postu: Szkolenie kulinarne "Czas Sushi" (27.06.2007)

Szanowni Państwo, serdecznie zapraszamy na szkolenie kulinarne pod tytułem „Czas Sushi”

Sushi staje się w Polsce coraz bardziej popularne. Praktycznie w każdym większym mieście powstają sushi bary, a składniki konieczne do przyrządzenia sushi dostępne są już w wielu sklepach. Coraz częściej robimy sushi także w domu. Jednak wbrew pozorom, przygotowanie sushi nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Krąży wiele legend, stereotypów i nieprawdziwych opinii na ten temat. Najczęściej z ust laików pada stwierdzenie, że „ ja po prostu nie lubię surowych ryb” Smile, a przecież sushi znaczy "Kwaszony ryż" i to właśnie ryż, a nie dodatki, definiuje sushi. To w jego odpowiednim przygotowaniu tkwi tajemnica wyśmienitego smaku.

Sushi to nie tylko ryż i dodatki. To także filozofia, tajemnica, kontemplacja i wiedza. Przygotowanie sushi wymaga składników najwyższej jakości, umiejętności ich odpowiedniego doboru oraz znajomości rygorystycznych zasad przygotowania. W trakcie naszego kursu dowiedzą się Państwo m.in., czym różni się ryż Shinode od ryżu Nishiki musenmai, jaka jest różnica pomiędzy glonami silver i gold, dlaczego kolor nakrętki na sosie sojowym ma znaczenie, jak upiec krewetkę, aby była prosta, pod jakim kątem ciąć stek z tuńczyka i wielu, wielu innych niezbędnych informacji. Zdobędą Państwo wiedzę na temat historii sushi, ewolucji i zasad, według których należy je przygotowywać. Pod okiem doświadczonych instruktorów, w niewielkiej 10-15 osobowej grupie, nauczycie się Państwo w praktyce wykorzystywać zdobytą wiedzę, przygotowując maki sushi, nigiri sushi, futomaki, uromaki oraz wiele innych odmian.


Serdecznie zapraszamy do udziału.


Szkolenie odbędzie się we wspaniałych wnętrzach Galerii Romantycznie (http://www.romantycznie.com/) na ulicy Bema 65 w dniu 27 czerwca od godziny 18.00.

Kurs poprowadzi Pan Dariusz Richter, dyrektor ds. rozwoju firmy Sanechem, jednego z największych w Polsce importerów delikatesów orientalnych oraz mistrz kulinarny w wielu kuchniach świata. (http://eksperci.gastrona.com.pl/art/article_6447.php )

Agenda

Miejsce: Galeria Romantycznie ul. Bema 65 (http://www.romantycznie.com/)

Wjazd i wejście od strony Al. Prymasa Tysiąclecia, fabryka mieści się koło stacji benzynowej. Dojazd autobusami: 184, 154, 167, 186 (przystanek PKP Prądzyńskiego) oraz 506, 105, 159, 408 (przystanek: PKP Kasprzaka).

Termin: 27 czerwca 2007 r

Czas trwania: 3-4 h (Zajęcia rozpoczynają się o 18.00)

Grupa: 10-15 osób.

Program:

o Wykład o historii, istocie i rodzajach sushi
o Omówienie surowców potrzebnych do przygotowania potraw
o Pokaz przygotowania różnorodnych typów sushi połączony z degustacją
o Praktyczny trening dla uczestników kursu

Cena: 150 zł. Jeśli zgłosicie się Państwo przed 25 maja, zapłacicie tylko 130 zł!!!!

Aby wziąć udział w szkoleniu, należy przynieść ze sobą:

o Fartuszek
o Deskę do krojenia
o Bardzo ostry nóż (bez ząbków do piłowania)

Po szkoleniu będzie można nabyć podstawowe produkty do robienia sushi z atrakcyjną zniżką.



Ze strony: [link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
semko




Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 16:29, 20 Lip 2007    Temat postu:

Witam serdecznie, chcialem tylko poinformować, iż zapraszamy na IV edycje kursu. Tym razem szkolenie odbędzie się w Restauracji Kuchnie Świata w Centrum Handlowym "Arkadia" w dniu 25 lipca od godziny 18.30. Pozostale informacje sa jak najbardziej aktualne. Zapisy na powyzszej stronie (niestety jestem nowy i nie moge dodawac linkow :] )

Pozdrawiam
Semko

PS. Bardzo dziekuje Kayassine za zamieszczenie informacji o naszym poprzednim kursie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
awit




Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 2:23, 23 Lip 2007    Temat postu:

To w koncu - kiedy??? 27-tego czy 25-tego?

Moze i lepiej, ze zaden termin mi nie pasuje (25 - The Rolling Stones, 27 - imieniny żony), bo znow zaczalbym sie madrzyc, a tego zaden nie anonimowy pozeracz sushi zwyczajnie zniesc nie potrafi...

Chociaz... perspektywa wydania zaledwie 150 zlotych na dowiedzenie sie o sushi tego, co moge znalezc po 2 godzinach szukania w sieci wydaje sie bardzo kuszaca... to moze sie skusze, ku Waszemu utrapieniu Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
semko




Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 11:25, 23 Lip 2007    Temat postu:

27 czrewca sie odbylo, 25 lipca dopiero sie odbedzie. Smile

Cytat:
bo znow zaczalbym sie madrzyc, a tego zaden nie anonimowy pozeracz sushi zwyczajnie zniesc nie potrafi...


Alez zapraszamy, zapraszamy, od nadmiaru wiedzy jeszcze nikt nie zbiednial, a zywiolowe dyskusje sa czesto obecne na naszych kursach.

Cytat:

Chociaz... perspektywa wydania zaledwie 150 zlotych na dowiedzenie sie o sushi tego, co moge znalezc po 2 godzinach szukania w sieci wydaje sie bardzo kuszaca...


I slusznie, ilosc nieprawdziwych informacji, przeinaczen i zwyczajnych wymyslow, na temat sushi jakie mozna znalezc w sieci jest naprawde porazajaca. Tak wiec ponownie zapraszam na nasz kurs, zapewniam ze obalamy wiekszosc mitow i przekazujemy informacje ktore sa w sieci niedostepne.

pozdrawiam
Semko
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kibit6
Ojciec prowadzący



Dołączył: 20 Gru 2006
Posty: 574
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 15:17, 23 Lip 2007    Temat postu:

Dobra dzieci!!! Dziś 23... mamy jeszcze 2 dni i ja... szczerze... wyskoczył bym na taki kurs. Ktoś był?!? ktoś może powiedzieć coś więcej (osoby, które pod moim postem napiszą "coś więcej" czeka sroga kara - małachachacha!!!)??? Ktoś może chciałby się TEŻ wybrać????
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
awit




Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 1:21, 24 Lip 2007    Temat postu:

Jednak wybiore na The Rolling Stones... juz sie martwilem, ze odwolaja ze wzgledu na zalobe narodowa, ale podobno koncert ma sie jednak odbyc. Nie wiem, czy doczeklabym kolejnego za 2 lata...

A na pokaz sie z checia wybiore, choc nie tym razem; bo przeciez zawsze mozna sie czegos nowego dowiedziec.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kibit6
Ojciec prowadzący



Dołączył: 20 Gru 2006
Posty: 574
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 11:17, 24 Lip 2007    Temat postu:

To nie pokaz... to szkolenie!!!
Jesli orgowie kursu przeczytają tego posta dzisiaj to proszę o szersze info.
I'm interested :]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
semko




Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 11:34, 24 Lip 2007    Temat postu:

Witam przeczytalismy Smile

Juz spiesze z wyjasnieniami.

Nasz kurs sklada sie z 3 czesci.

I. Wyklad: Historia Sushi, Rodzaje Sushi, Omowienie produktow potrzebnych do przygotowania Sushi, ( w tym szerokie omowienie dodatkow min. ryb i owocow moza, produktow marynowanych)

II. Pokaz przygotowania podstawowych rodzajow sushi oraz kilku rodzai Kazari Sushi. Wraz z omowieniem uzywanych komponentow i sposobow kompozycji.

III. Trening praktyczny - najobszerniejsza czesc w trakcie ktorej uczymy przygotowywania podstawowych odmian. Dla bardziej doswiadczonychy kursantow mozliwosc przygotowania bardziej skomplikowanych odmian.

Pozdrawiam
Semko
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kibit6
Ojciec prowadzący



Dołączył: 20 Gru 2006
Posty: 574
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 16:07, 24 Lip 2007    Temat postu:

Rozmawiałem z wami przez GG... jest problem z opłatą, ktorą trzeba przelać na konto i dostarczyć lub wysłać wam potwierdzenie przelewu... z tym będzie problem na tak krótkim okresie czasu. A szkoda... bo miałem dwie brakujące wam osoby Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tsuciek




Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 374
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 21:43, 26 Lip 2007    Temat postu:

no i jak bylo? Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kibit6
Ojciec prowadzący



Dołączył: 20 Gru 2006
Posty: 574
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 14:34, 30 Lip 2007    Temat postu:

Nie było... były problemy bo chciałem zapłacić na spotkaniu - nie pasiło mi dokonywanie dwóch przelewów i wysyłanie faksem potwierdzenie przelania pieniędzy na konto... Poczekam do następnej edyzji. Sushi nie zając (ryba, kalamr) nie ucieknie. Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Śro 12:32, 08 Sie 2007    Temat postu:

semko napisał:

I slusznie, ilosc nieprawdziwych informacji, przeinaczen i zwyczajnych wymyslow, na temat sushi jakie mozna znalezc w sieci jest naprawde porazajaca. [...]
pozdrawiam
Semko


Jesli ktos bezkrytycznie przyjmuje wszystko co obejrzy, np. youtube. com/ watch? v=qCpbBVthD7o (usuncie spacje z adresu), to moze niezle sie mu sie pomieszac. Ja jestem taki, ze sprawdzam informacje w roznych zrodlach, nie tylko w Internecie, gdzie jeden od drugiego przepisuje, bez wzgledu na to czy to bzdura, czy nie.

Ogladalem w/w film kilka razy, aby zniwelowac swoj dysonans poznawczy Wink nawet przed chwila. Jest to tak zrobione, ze na pozor sprawia wrazenie solidnego materilu, bo i faktycznie duzo jest tam prawdziwych informacji, ale tak jak piszesz - sa i przeinaczenia i zwyczajne wymysly i przesada. To jest po prostu szyderstwo z calej tej ceremonialnosci i japonskiej kultury. Trudno na to nie wpasc, ale ktos niezorientowany moze sie dac nabrac.

Aczkolwiek autentycznie - moj szwagier jadac do Japonii na rozmowy businessowe otrzymal z firmy cala ksiazke na temat japonskiego savoir-vivre'u - do stosowania!
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
semko




Dołączył: 20 Lip 2007
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 13:51, 22 Paź 2007    Temat postu:

Witam serdecznie, chcialbym zaprosic na szkolenie ktore odbedzie sie 6 listopada w Warszawie o godzinie 18.30.Wiecej informacji na stronach masala com pl

Pozdrawiam
Semko
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kibit6
Ojciec prowadzący



Dołączył: 20 Gru 2006
Posty: 574
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 15:56, 23 Paź 2007    Temat postu:

Może teraz? Kto się wybiera? Szczerze... z chęcią bym poszedł...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Szpan




Dołączył: 09 Paź 2007
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Znikąd

PostWysłany: Wto 19:02, 23 Paź 2007    Temat postu:

ja tez bym z checia poszedl ;d i pewnie pojde ;0
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Koło Naukowe Kultury Japońskiej Strona Główna -> Wydarzenia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin