Masala
Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 13:32, 07 Kwi 2009 Temat postu: Kurs 'Czas Sushi' 05.05 oraz 07.05 - Wrocław!! |
|
|
Szanowni Państwo, serdecznie zapraszamy na majowe edycje szkolenia kulinarnego pod tytułem "Czas Sushi" we WROCŁAWIU
Sushi staje się w Polsce coraz bardziej popularne. Praktyc Nigiri sushi, tamago, krewetka, łosoś, sushiznie w każdym większym mieście powstają sushi bary, a składniki konieczne do przyrządzenia sushi dostępne są już w wielu sklepach. Coraz częściej robimy sushi także w domu. Jednak wbrew pozorom, przygotowanie sushi nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Krąży wiele legend, stereotypów i nieprawdziwych opinii na ten temat. Najczęściej z ust laików pada stwierdzenie, że ? ja po prostu nie lubię surowych ryb? Smile, a przecież sushi znaczy "Kwaszony ryż" i to właśnie ryż, a nie dodatki, definiuje sushi. To w jego odpowiednim przygotowaniu tkwi tajemnica wyśmienitego smaku.
Sushi to nie tylko ryż i dodatki. To także filozofia, tajemnica, kontemplacja i wiedza. Przygotowanie sushi wymaga składników najwyższej jakości, umiejętności ich odpowiedniego doboru oraz znajomości rygorystycznych zasad przygotowania. W trakcie naszego kursu dowiedzą się Państwo m.in., czym różni się ryż Shinode od ryżu Nishiki musenmai, jaka jest różnica pomiędzy glonami silver i gold, dlaczego kolor nakrętki na sosie sojowym ma znaczenie, jak upiec krewetkę, aby była prosta, pod jakim kątem ciąć stek z tuńczyka i wielu, wielu innych niezbędnych informacji. Zdobędą Państwo wiedzę na temat historii sushi, ewolucji i zasad, według których należy je przygotowywać. Pod okiem doświadczonych instruktorów, w niewielkiej 10-15 osobowej grupie, nauczycie się Państwo w praktyce wykorzystywać zdobytą wiedzę, przygotowując maki sushi, nigiri sushi, futomaki, uromaki oraz wiele innych odmian.
Serdecznie zapraszamy do udziału i zapoznania sie z recenzją naszego kursu zamieszczoną na forum portalu miłośników Japonii Konnichiwa. [link widoczny dla zalogowanych]
Szkolenie odbędzie się w siedzibie Instore Solutions Services Polska. Ul. Szewska 8 we Wrocławiu, w Sali Fokusowej. Zaczynamy o 18.30
Czas trwania szkolenia: około 3-4h.
Grupa: 10-12 osób.
Kurs poprowadzi Pan Kurs poprowadzi Pan Dariusz Richter, dyrektor ds. rozwoju firmy Sanechem, jednego z największych w Polsce importerów delikatesów orientalnych oraz mistrz kulinarny w wielu kuchniach świata. (http://eksperci.gastrona.com.pl/art/article_6447.php)
Agenda
Miejsce: Instore Solutions Services Polska, Sala Fokusowa, ul. Szewska 8.
Termin: 5 maja 2009 r oraz 7 maja 2009rc
Grupa: 10-12 osób.
Czas trwania: 3-4 h (Zajęcia rozpoczynają się o 18.30)
Program:
* Wykład o historii, istocie i rodzajach sushi
* Omówienie surowców potrzebnych do przygotowania potraw
* Pokaz przygotowania różnorodnych typów sushi połączony z degustacją
* Praktyczny trening dla uczestników kursu
Cena 180 zł
Szczegóły i zapisy: [link widoczny dla zalogowanych] oraz [link widoczny dla zalogowanych].
Ostatnio zmieniony przez Masala dnia Wto 14:22, 28 Maj 2013, w całości zmieniany 2 razy
|
|