Koło Naukowe Kultury Japońskiej
a(no)nimowi pożeracze sushi
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum Koło Naukowe Kultury Japońskiej Strona Główna
->
Wydarzenia
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
SKJ
----------------
SKJ
Spotkania
Sugestie
Załoga
Inne
Japonia
----------------
Wydarzenia
Informacje i Linki
Godne polecenia i nowości
Kuchnia
Wyjazd do Japonii
Orient
International Corner
----------------
English Thread
日本語のスレッド
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Masala
Wysłany: Śro 7:11, 17 Cze 2009
Temat postu: Kurs 'Czas Sushi' 20.06 oraz 25.06 WARSZAWA!!
Szanowni Państwo, serdecznie zapraszamy na czerwcowe edycje szkolenia kulinarnego pod tytułem "Czas Sushi" w Warszawie.
Sushi staje się w Polsce coraz bardziej popularne. Praktycznie w każdym większym mieście powstają sushi bary, a składniki konieczne do przyrządzenia sushi dostępne są już w wielu sklepach. Coraz częściej robimy sushi także w domu. Jednak wbrew pozorom, przygotowanie sushi nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Krąży wiele legend, stereotypów i nieprawdziwych opinii na ten temat. Najczęściej z ust laików pada stwierdzenie, że ? ja po prostu nie lubię surowych ryb?
, a przecież sushi znaczy "Kwaszony ryż" i to właśnie ryż, a nie dodatki, definiuje sushi. To w jego odpowiednim przygotowaniu tkwi tajemnica wyśmienitego smaku.
Sushi to nie tylko ryż i dodatki. To także filozofia, tajemnica, kontemplacja i wiedza. Przygotowanie sushi wymaga składników najwyższej jakości, umiejętności ich odpowiedniego doboru oraz znajomości rygorystycznych zasad przygotowania. W trakcie naszego kursu dowiedzą się Państwo m.in., czym różni się ryż Shinode od ryżu Nishiki musenmai, jaka jest różnica pomiędzy glonami silver i gold, dlaczego kolor nakrętki na sosie sojowym ma znaczenie, jak upiec krewetkę, aby była prosta, pod jakim kątem ciąć stek z tuńczyka i wielu, wielu innych niezbędnych informacji. Zdobędą Państwo wiedzę na temat historii sushi, ewolucji i zasad, według których należy je przygotowywać. Pod okiem doświadczonych instruktorów, w niewielkiej 10-15 osobowej grupie, nauczycie się Państwo w praktyce wykorzystywać zdobytą wiedzę, przygotowując maki sushi, nigiri sushi, futomaki, uromaki oraz wiele innych odmian.
Serdecznie zapraszamy do udziału i zapoznania sie z recenzją naszego kursu zamieszczoną na forum portalu miłośników Japonii Konnichiwa.
http://www.forum.konnichiwa.pl/viewtopic.php?t=1088
Szkolenie odbędzie się w siedzibie naszej firmy - Galeria Skład Bananów - przy stacji Metra Służew w Warszawie w dniu 20 czerwca od godziny 15.30, 25 czerwca od godziny 18.30.
Czas trwania szkolenia: około 3-4h.
Grupa: 10-12 osób.
Kurs poprowadzi Pan Kurs poprowadzi Pan Dariusz Richter, dyrektor ds. rozwoju firmy Sanechem, jednego z największych w Polsce importerów delikatesów orientalnych oraz mistrz kulinarny w wielu kuchniach świata. (http://eksperci.gastrona.com.pl/art/article_6447.php)
Agenda
Miejsce: "Skład bananów", ul. Wołodyjowskiego 47 koło stacji Metra Służew.
Termin: 20 czerwca 2009 r oraz 25 czerwca 2009 r
Czas trwania: 3-4 h (Zajęcia rozpoczynają się o 20 czerwca 2009 r 15.30 i 25 czerwca 2009 r 18.30)
Grupa: 10-12 osób.
Program:
* Wykład o historii, istocie i rodzajach sushi
* Omówienie surowców potrzebnych do przygotowania potraw
* Pokaz przygotowania różnorodnych typów sushi połączony z degustacją
* Praktyczny trening dla uczestników kursu
Cena 150 zł
Zachęcamy do zakupienia kursu jako prezentu okolicznościowego. Jeśli chcecie Państwo obdarować kogoś oryginalnym prezentem, w poniższym formularzu "Zaproszenie Dla:" prosimy o dokładne podanie imienia i nazwiska osoby obdarowywanej. Specjalne, imienne zaproszenie wyślemy pocztą pod adres zamawiającego lub inny podany.
Szczegóły i zapisy:
Kursy Sushi - Informacje
oraz
Kursy Gotowania
.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin